1

EN HELSVART AFTEN MED EIVIND TRÆDAL OG EYSTEIN HANSEN

Følger du TV-serien Lykkeland i NRK? Dramaserien som forteller om lykkerusen Norge opplevde i på 70-tallet etter de første oljefunnene. Her kommer to «oppfølgere»: Det svarte skiftet og Svart landskap som begge tar for seg konsekvensene av norsk oljevirksomhet «Det grønne skiftet» ble kåret til årets nyord av Språkrådet i 2015. Ideen om at Norge er i ferd med å omstille seg fra fossil energi til å bli et klimavennlig land var fengende, og skapte ny entusiasme for miljøsaken.

Men det mange ikke er klar over, er at Norge i flere tiår har gjennomgått en helt annen transformasjon: Vi har gått fra å være et internasjonalt foregangsland på miljø til å bli en sinke i Europa – og en aktiv pådriver for å redusere miljøambisjonene til våre naboland. Denne boka er et forsøk på å beskrive dette «svarte skiftet», og hva det har gjort både med norsk politikk og med nordmenns forhold til klima- og miljøspørsmål. Eystein Hanssen Svart landskap er en roman som omhandler samme tematikk.

I Svart landskap dør et søskenpar etter at de har fått i seg oljeforurenset vann mens de høster vannhyasinter. Den norske journalisten Nora er i Nigeria for å samle stoff om oljeselskapenes virksomhet, og fatter interesse for historien om det døde søskenparet. På oppdrag fra oljeselskapene får den norske leiesoldaten Roger beskjed om å fjerne Nora, som er blitt litt for nysgjerrig. Men oppdraget går skeis. Med oljeindustriens ødeleggelser i Nigerdeltaet som bakteppe, blir vi med Nora på jakt på sannheten og ser Roger ta et oppgjør med egen fortid. Begge er de drevet av en blanding av mot, kjærlighet og frykt. Og for Noras del: En tydelig rettferdighetsfølelse.

Eystein Hanssen er blant norsk krimlitteraturs sterkeste stemmer når det kommer til å velge viktige tema og å skrive action som gjør at en ikke kan få vendt sidene raskt nok.

Eivind Trædal er MDG-politiker. Han var i ungdomstiden engasjert i miljøarbeid i Natur og Ungdom og jobbet senere som rådgiver i Naturvernforbundet og som redaksjonssekretær i Klassekampen. Siden kommunevalget i 2015 har Trædal sittet i Oslo bystyre for MDG, og han er også politisk rådgiver på Stortinget.

---

Arrangementet er gratis!

Det kan være lurt å reservere bord. Klikk HER eller ring 64 80 80 21 for å bestille.

Scene 5 åpner klokka 12 alle hverdager. Dere er hjertelig velkommen til å prøve menyen vår eller å ta litt å drikke før Vitenkafeen starter klokka 19.30.

_
_
_