1

RIBBEJAZZ 2019

RIBBEjazz - kall det like gjerne en «Byfest» vinterstid - skal i år arrangeres for 14. gang og har som alltid ha et bredt musikalsk utvalg. Dette blir en musikalsk romjulsfest med mye mer enn bare jazz. Her skal det være noe for enhver smak med musikk i mange sjangere!

Avalanche – Popduo med internasjonal suksess
Gruppen, som består av paret Kirsti Johansen Kjetil Røsnes, slo igjennom med sitt debutalbum Avalanche i 1989. Singelen «Johnny Johnny Come Home» ble en internasjonal hit, og solgte ca. 700 000 eksemplarer! Avalanche er en norsk musikerduo tilbake fra 1985. Duoen fikk som nevnt sitt gjennombrudd med «Johnny Johnny Come Home», som toppet listene i Portugal, Frankrike og Tyskland. – Den er faktisk en de av låtene som har vært nummer én lengst i Frankrike gjennom tidene! Etter flere år i utlandet flyttet paret tilbake til Norge i 2005 for å etablere familie. De hadde også to bidrag til i Melodi Grand Prix, hvorav «Goodbye to Yesterday» ble kåret til årets Norsktopp-låt i 2007. Nå som barna har blitt større er det rom for å prioritere musikken igjen, og vi gleder oss til nærmest et comeback med denne populære og lokale duoen på årets RIBBEjazz!

Majken Christiansen (DK) Band – Jazzdiva innenfor swing-tradisjonen
Majken synger revitalisert jazz i tradisjonen etter de store jazzdivaer, der Ella Fitzgerald alltid vil være én av de største inspirasjonskildene. Men Majken gjør sine ting med et åpent og oppdatert uttrykk, og uansett hva hun synger, så fortolker og formidler hun de tidløse tekstene og melodiene fra The American Songbook med varme, ærlighet og overbevisning.
Majken kommer opprinnelig fra København. Siden midten av 1990-tallet har Majken vært Danmarks mest populære swingjazz-sangerinne. Hun har gjort utallige konserter, har spilt inn flere plater, og har egen dansk fanklubb! Siden 2001 har Majken bodd i Oslo, der hun bl.a. er solist med Norges mest profilerte storband og militærorkestre og har turnert mye for Rikskonsertene.

Besetning: Majken Christiansen - vokal, Frode Kjekstad - gitar, David Skinner - piano, Stig Hvalryg - kontrabass og Torstein Ellingsen – trommer

The Real Thing – Souljazz med bandet som aldri går av scenen i tørr smoking!
Norges mest velkledde band er tilbake! Etter å ha tatt en pause i 2004, ble The Real Thing gjenforent med tre gamle og ett nytt medlem. The Real Thing startet i 1992 og ble raskt en dominerende faktor i skandinavisk jazz, med sin hardswingende, orgelbaserte souljazz. På tolv år spilte bandet mer enn 1000 konserter og solgte over 50.000 CDer. Musikken var inspirert av amerikanske storheter som Jimmy Smith, Jack McDuff, George Benson og Wes Montgomery. Resultatet ble en ekstrovert blanding av swing, blues, soul, latin og funk. Bandet bygde opp en solid fanbase. Organist Paul Wagnberg, gitarist Staffan William-Olsson, trommeslager Hermund Nygård og saksofonist Dave Edge (opprinnelig fra England), gleder seg til å løfte 200 kg Hammond-orgel, og spille både gammelt og nytt repertoar!

Bandmedlemmer; Paul Wagnberg (Hammond B3 organ/vocal), Staffan William-Olsson (guitar), Dave Edge (saxophone/flute) og Hermund Nygård (trommer)

Fred Fat Fred & The Possumhunters med Fredrik «Mad Man» Støvind i front og for anledningen også med blås!
Et høyenergisk, svingende liveband som serverer en blanding av rockabilly, svingende blues og hillbillymusikk i tro med røttene. Vokal, kontrabass, piano, gitar og trommer sørger for et rustikt lydbilde med eim av bensin, sørstat og rock’n roll!
Fat Fred & The Possumhunters - analog rockabilly på høygear! Mer enn tre tiår etter at rocken ble erklært død, og i en tid der sjela for lengst er solgt til den digitale revolusjonen, stiger Fat Fred & The Possumhunters ut av asken som en Fugl Fønix. Med en uforlignelig blanding av rockabilly, blues, swing og rock ’n roll, er disse gutta dønn trofaste mot sine analoge, amerikanske røtter. Med en rytmeseksjon like stram som sleiken til Roy Orbison (!); Erlend Skullestad Hølland på ståbass og Pål Emil Storm Berg bak trommene, samt David Skeie på piano og munnspill og Joachim Svendsen på gitar, lader pungrottejegerne haglene og fyrer løs fra første tone. David og Joachim er det perfekte tonale jaktparet, og peprer hverandre i en blanding av sjangerriktig Telecaster og Gibson, og Biltema- og gaffateip-infisert cowboy-musikk.
Og så har vi herremannen i front. Den gale mannen. Feite-Fred. Sjefsjegeren, om du vil: Fredrik Støvind. Delvis på grunn av de jordiske kvadratmeterne han beslaglegger, men også på grunn av den grensesprengende selvtilliten han spyr ut; Fat Fred eier hele scenen han står på - og til slutt deg. Med den ene hånden på sin Shure SM55 vintagemikrofon, og den andre hånden vilkårlig viftende mens han forteller sine intetsigende og selvdestruktive historier, kliner han og bandet til med gamle og mindre kjente klassikere, fra rockabilly og swing, til country og boogie.
Herifra og ut må hver kvinne og mann ta vare på seg selv! Uansett om det er høylys dag eller langt på natt; Fat Fred og Possumhunters utløser en maktoppvisning i nær sagt totalitær sjangerutfoldelse, pur spilleglede og hysterisk energi som burde være tilgjengelig reseptfritt på apoteket. Og her kommer punchlinen: Glem synther, glem pitch harmonizere, glem playback og alskens moderne vås! Når de 5 gutta i Fat Fred & The Possumhunters kommer sammen i all sin selvforherligelse og det telles til 4, så blir det svett, energisk, hysterisk og avhengighetsdannende rockabilly, blues, swing og rock ’n roll av det hele. Eller musikk, som det kalles…

Jan Tore Lauritsen & The Buckshot Hunters utvidet med blåserekke - Spicy & Hot
Spicy mix av Blues, Rock’n Roll og Soul, ispedd en dash Zydeco & Tex-Mex. Jan Tore (JT) Lauritsen og hans Buckshot Hunters er et populært band både i Norge og i utlandet. Bandet har turnert over hele Europa og til så fjerne steder som Australia, Svalbard og USA. Lauritsen mottok Notoddens Blues Festival Bluespris under festivalåpningen i 2014. Han og bandet fikk tredjeplass under Europeiske blues Challenge (EBC) i Brussels året etterpå. De ble også semifinalister under IBC i Memphis USA 2017 i hard konkurranse med over 260 band fra hele verden, hvor kun 40 band gikk videre til semifinale.

I 2018 kom albumet Blue Eyed Soul Volume 1 som høstet terningkast 5 i bøtter og spann, samt radiospilling verden rundt. I tillegg kom deres første Spellemanns nominasjon. Dette albumet inneholder flere sjelfulle låter hvor J.T. virkelig synger med hjertet utenpå skjorta. I tillegg viser J.T. Lauritsen & The Buckshot Hunters også en mer leken side av seg, hvor de flørter med stilarter fra New Orleans, Chicago og Mississippi. Neste år feirer bandet 25 år som plate artister med utgivelsen Volume 2. som blir bandets 9 album siden 1995. 

Lauritsen og hans medmusikere er populære og alltid i toppslag. JT Lauritsen er også med på å gjøre denne fantastiske kvelden mulig med sin eminente blåserrekke bestående av lokale musikere. Vi gleder oss å oppleve denne gjengen på årets Ribbejazz og bandet har lovet smakebiter fra kommende album. Gjør deg selv en tjeneste, dette må du oppleve live! 

Besetning; Jan Tore Lauritsen - vokal/trekkspill/munnspill, Jon Grimsby - trommer / kor, Arnfinn Tørrisen - gitarer, Ian Fredrick Johannessen – gitarer, Morten Nordskaug - bass / kor.

Blåserrekke; Svein Greni – saksofon, Bjørn Asper – trumpet og Anders Brenli - trombone.

David Friedman (US) & Staffan W. Olsson – Stjernekvartett og en jazzikalsk godbit!
David Friedman er en av verdens beste vibrafonister og regnes for å være en av de mest innflytelsesrike vibrafonistene i instrumentets historie! Internasjonalt kjent som en vibrafonist, marimbist, komponist og jazzpedagog, har han sitt eget musikalske budskap, med en fascinerende mangfoldig musikalsk innflytelse. Etter å ha jobbet med så varierte musikalske personligheter som Leonard Bernstein, Luciano Berio, Bobby McFerrin, Wayne Shorter og Yoko Ono, er det få jazzmusikere som kan hevde et like bredt spekter av utøvende og innspillende opplevelser. Listen stopper ikke der. Friedman har blitt hørt enten live eller på innspillinger med blant andre Joe Henderson, Horace Silver, Johnny Griffin, Hubert Laws, Jane Ira Bloom, Ron Carter og John Scofield. Friedmans vibrafon og komposisjoner er begge vist på Chet Bakers prisbelønte Enja-utgivelse Peace, med bassist Buster Williams og trommeslager Joe Chambers.
Født i New York 1944, men siden 1989 bosatt i Berlin der han jobber som universitets-professor. Staffan møtte ham tilfeldigvis på ferie i Hellas og inviterte ham til Herr Nilsen 25. mai; en konsert det fortsatt går gjetord om. Hermund Nygård på trommer og Jens Fossum på bass kompletterer kvartetten, og sammen lager de magi av egne komposisjoner og standardlåter. Friedman er en virtuos med fire mallets à la Gary Burton, men fremfor alt en morsom og åpen musiker som lar ting skje og kommuniserer med både medmusikere og publikum. Velkommen til RIBBEjazz 29. desember!
Besetning; David Friedman (vibrafon), Staffan W. Olsson (gitar), Jens Fossum (bass) og Hermund Nygård (trommer).

MamasGun med AmaZe – dampende, het soul og garantert en juicy konsertopplevelse!
Lillestrømbandet Soul Good Men er historie, men flere av gutta nektet å gi slipp på soulen. Langt inn i Oslos underground fant de en hot soul-funky vokalist med attitude og krutt til tusen. AmaZe (Miriam Mercedes) er kjent fra både «The Voice» og MGP og har en kraftfull soulstemme. MamasGun har med seg grooven fra Soul Good Men og med kvinnelig vokalist får de i tillegg en hissig og fløyelsmyk stemme som kler bandet særdeles godt. Deres musikk er klart preget av lydbildet fra 60- og 70-tallet og gir soulen ett retro uttrykk og en sensuell råskap uten sidestykke.

Besetning; Miriam Mercedes Maldonado/Vokal, Erling Rein/Gitar, Eirik Rice Mills/Tangenter

Nils Stian Aasheim/Bass, Leiv-Rune Gully/Trommer, Thomas Aarø/Trombone, Ove Helset/Trompet og Trym Hauge/Gitar.

Natalie Aldema Band - Hyllest til Radka Toneff
Radka Toneff inntar en helt spesiell plass i norsk jazzhistorie. Med sitt lavmælte, men intense uttrykk og sin kresne musikalitet har hun gjort et dypt inntrykk på mange mennesker. Hennes høyst personlige og originale kvaliteter, der hun kombinerte impulser fra sin fars musikkarv i Bulgaria med en rekke inspirasjonskilder fra blant annet jazz og rock, førte til at hun ble en ledestjerne for vokalister fra både inn- og utland.
Natalie Aldema Band har fordypet seg i Radka Toneff sitt personlige repertoire med sanger som rører med både tekst og melodi. Musikk hentet ut fra alle Radka Toneff sine album vil bli framført med emosjonelt utrykk og musikalsk intensitet av Natalie Aldema Band. Bandet har opptrådt med stor suksess flere steder i Oslo og ikke minst ved LilleKampen Kulturkafe. Og for oss i Lillestrøm er dette litt ekstra stas da Radka som kjent ofte opptrådte på Sinclair Kro og daværende jazzklubb på 70-tallet med Arild Andersen, Jon Eberson og vår egen Pål Thowsen!
Natalie Aldema Band har base i Oslo og består av et knippe hyggelige musikanter som følger; Natalie Aldema – vokal, Alse Røe – gitar, Morten Kvam – bass og Jarle Vespestad – trommer.

Gigaphonics med gjestevokalist Tracee Meyn – Funky New Orleans inspirert brassband
Nytt og funky 8 manns brassband inspirert fra New Orleans som spiller funk, soul, r&b, jazz, street beat og groovy party music ! For anledningen har de med seg vokalisten Tracee Meyn, opprinnelig fra Los Angeles, men nå bosatt i Norge. Hos oss er hun godt kjent som leder av Traces Gospel Choir som har opptrådt flere ganger tidligere på RIBBEjazz. Gigaphonics er en hardtswingende og funky oktett, bl.a. inspirert av The Dirty Dozen Brass Band, Rebirth Brass Band og Soul Rebels. Gruppen spiller fengende musikk med stor publikumsappell - gjerne finurlige arrangementer av kommersielle poplåter - i en groovy, New Orleans-inspirert drakt, i tillegg til sine egne komposisjoner. Gigaphonics består av musikere fra ensembler som The New Orleans Collective, Red Hot, Prima Vista Social Club og Oslo Filharmoniske Orkester!
Bandmedlemmer; Magnus Drågen (trumpet), Pål Gunnar Fiksdal (trumpet), Runar Fiksdal (trombone), Audun Breen (trombone), Joakim Bergsrønning (tenor sax), Knut Elias Barstad (sousaphone), Håvard Kværne Hansen (snare drum), Torstein Ellingsen (bass drum)

Green Peppers - A Tribute To Herb Alpert & Tijuana Brass med vår egen Erik Jøkling på trommer!
Gruppen spiller den udødelige gla’ musikken til trompetisten Herb Alpert & Tijuana Brass. Ved siden av The Beatles, Elvis og Frank Sinatra, så var Herb Alpert en av 1960-tallets største stjerner. Mega hits som «A Taste Of Honey», «Spanish Flea» og «Tijuana Taxi», samt en rekke kjenningsmelodier til amerikanske TV-shows, gjorde at Herb Alpert toppet listene, solgte millioner av LP-plater og fylte store konsertlokaler. Med sin spesielle mariachi-sound, sine snertne arrangementer og sitt morsomme sceneshow, er Herb Alpert sannsynligvis den mestselgende trompetisten noensinne. Green Peppers er Skandinavias ledende tributeband innen denne sjangeren og egner seg ypperlig til både konsert og fest. Under ledelse av trompetist og kåsør Torstein Ellingsen - med maracas, Hawaiiskjorter og null gravalvor - spiller Green Peppers elegant arrangert jazz, samba og easy listening fra 1960-tallet, og legger også gjerne inn noen små nostalgiske sidesprang til Burt Bacharach, Antonio Carlos Jobim og Sergio Mendes. Torsteins bror, Eyvind Ellingsen, synger, og selvfølgelig er kjenningsmelodien fra NRK Fjernsynskjøkkenet på repertoaret!
Besetning: Torstein Ellingsen – trompet, Ola Lømo Ellingsen – trompet, Nils Andreas Granseth – trombone, Eyvind Ellingsen - gitar, fløyte, vokal, Einar Thorbjørnsen – tangenter, Øivind Madsen - el. Bass og Erik Jøkling - trommer

The Bacharach Delight - ledet av Magnus Thingnæs (p) med bl.a. Maiken S. Kroken fra Gjerdrum på vokal.
Spiller elegante jazzversjoner av låtene til komponist Burt Bacharach og tekstforfatter Hal David - en av de mest prominente låtskriverduoene i populærmusikkens historie. Ensemblet, med vokalist Maiken Kroken i front, fremfører sine favoritter fra den svært omfangsrike Bacharach-katalogen. En konsert med The Bacharach Delight byr på fengende rytmer, sterke tekster, og en spilleglede av de sjeldne. Med utgangspunkt i legendariske innspillinger fremført av artister som Dionne Warwich, Dusty Springfield og The Carpenters, spiller The Bacharach Delight hiter som: «I’ll Never Fall in Love Again», «That´s What Friends Are For», «Close To You» og kjent filmmusikk som «Alfie» og «Raindrops Keep Falling On My Head».
Foruten Maiken Kroken på vokal består ensemblet av Andreas Dreier (Kontrabass), Magnus Thingnæs (Piano), Frank Bastrup Olsen (trombone), Thomas Szabo Varkøy (Gitar) og Lars Erik Asp (trommer).

The Pueblo & Alex – En herlig mix av Funk, Soul, Reggae, R&B, Blues og Upbeat låter.
Denne gjengen med lidenskapelige unge musikere må bare oppleves. Med 20 år gamle Alexander Salas Johansen i spissen tar disse talentene grep om en stor del av musikkarven de har bak seg. Gjennom en time henter de inspirasjon fra reggae, soul, blues og jazz, og sist gang de spilte på Django i Oslo, ble et fullt lokale mer stappet underveis. Mot slutten av kvelden danset det også folk i gatene.
Det er ikke tilfeldig at Alexander Johansen står på en scene nå. Den første versjonen av The Pueblo & Alex spilte på gatene på Grünerløkka da han var ni år. Fra han var 12 år ble han smuglet inn på Blå på søndager for å spille sammen med legendariske Frank Znort. Det sies også at han lærte å spille trompet av Dave Guy i The Roots, som også introduserte ham for soul og funk. Senere overbeviste selveste Charles Bradley ham om å kjøpe akkurat den mikrofonen han bruker i dag. Soulful funk? Or funky soul? You name it! The Pueblo & Alex har etablert seg som en av Oslos funkiest band med Upbeat låter, funky rytmer og en tilstedeværelse som vil garantert løfte deg fra stolen!
Bandmedlemmer; Drums - Benjamin Witteman, Bass - Eirik Løwer, Guitar - Ola Erlien, Keys - Ådne Stålsett, Trumpet/Guitar- Torstein Nystrøm, Sax - Håkon Kvernmoen og Trombone/Vocals - Alex Salas

Soulpranos – Motown soul på sitt beste!
Bandet ble startet i 2017 av Rydland-brødrene med det formål å spre god musikk fra de gyllende Motown-tider, og alle musikerne er håndplukket fra øverste hylle. Gutta er involvert i diverse små og store show, TV-produksjoner og prosjekter, og har i tillegg jobbet med nasjonale og internasjonale artister som; Adam Douglas, Leif Anders Wentzel, Chris Medina, Jørn Lande, Odd René Andersen, Tommy Fredvang, Shining og Jørn Hoel, for å nevne noen.
Det er duket for en sprudlende musikalsk opplevelse! Soulpranos leverer et levende show, med Christer Mørkved i front. Nå kan du bare glede deg til å få den gode gamle soul-musikken slik den skal være: med sjel! Her blir det nachspiel og soul-fest! 

Bandet består av: Christer Mørkved – vokal, Ole-Christian Rydland – Trommer, Magnus Rydland – Gitar, Ruben Fredheim Oma – Bass, Lars Støvland – Keys og Edvard Synnes – Hammond B3

Harvest Trio – En hyllest til Neil Young
HARVEST TRIO består av Liz Tove Vespestad, Mona Grytøyr og Roar Vea, tre erfarne musikanter som også spiller sammen i band. Her får Neil Youngs låter flere nye versjoner når lead vokal fordeles på alle tre. Mange musikkelskere kjenner Liz Toves karriere, bl a i Somebody’s Darling. Når du hører Mona, vil du sikkert undres over hvilke plakater hun har figurert på. Roar har framført Neil Young, andre og egne låter på Romerike siden tidlig på 1970-tallet. Fra 1996 har hans NY Tribute Band spilt på lokale scener. I 2016 ble dagens besetning shinet opp med stemmene til Mona og Liz Tove og har siden levert NY-tolkninger med fullt band og korister for fulle hus. Harvest Trio er et tilleggsprosjekt hvor Vespestad, Grytøyr og Vea tolker låtene med en harmonisk vokalopplevelse og stødig gitarspill i ekte Neil Young-format.

Marlen Tjøsvoll Duo – klassiske jazzlåter med egen twist – årets RIBBEjazzband!
Marlen har i løpet av få år markert seg som en av Norges fremste unge jazzsangerinner. Etter utdannelsen ved Berklee College of Music har hun allerede rukket å bli anerkjent her hjemme. Hun har den spesielle evnen til å bli ett med musikken på scenen - og å gjøre sangene til sine egne. Marlen synger jazz inspirert av de store jazzdivaene Billie Holiday, Ella Fitzgerald og Julie London. Med sin særegne vibrato og dype musikalitet fremfører hun tradisjonelle standardlåter med sin helt egen signatur.
Det var etter at hun studerte utøvende sang ved Berklee at hun først fikk sansen for å synge jazzmusikk, og har siden beveget seg dypere og dypere inn i jazzens verden. Marlen er opprinnelig fra Karmøy, og har vært en del av utallige musikkproduksjoner både i Norge og USA. Marlen er en selvfølgelig artist ved ulike festivaler og arrangementer - og har også opptrådt for kjente navn som Dee Dee Bridgewater, Julio Iglesias, Lizz Wright med flere.

Med seg har hun gitarist Bård Helgerud som har bachelor ved musikkonservatoriet i Kristiansand og Nordic Master in Jazz fra det Jyske Musikkonservatorium i Århus. Han er bl.a. medlem av String Swing gruppen Touché Monet. Bård er inspirert av jazzen fra 50- og 60-årene der swing, groove og timing er viktige parametere.

Duoen sørger også for behagelig taffelmusikk og laidback stemning på Scene 5 fra kl. 18.00.Hvis du vil spise før eller under årets RIBBEjazz; Scene 5 - kafeen på Lillestrøm Kultursenter - disker opp med deilig mat. Her er det rift om plassene, så bestill bord!

RIBBEjazz er rett og slett en musikalsk romjulsfest med et bredt musikalsk utvalg. Se også www.ribbejazz.no

Utsolgt i fjor, 1100 billetter ble revet vekk!

Våre støttespillere 2019:
Skedsmo Kommune, Peppes Pizza, Lady Persienneindustri, Casa Mia, Advokatfirmaet Mageli, Myrdahl og Sveen, 3M Norge, Garcon, SLM Revisjon, Lilletrøm Torv og Createurene.

Arrangør: Lillestrøm Jazzklubb og Lillestrøm Kultursenter

Billetter kr 595,- / ved inngangen kr 645,-

 

_
_
_