VÅROFFERET

SØN 5. NOV KL. 18.00 Stjernesalen BILLETTER KR 300,-

Kjøp billett Legg til i kalender

Ingar Bergby sto sist på dirigentpodiet for Lillestrøm musikkorps i NM 2000! Nå er han tilbake, og på programmet står Igor Stravinskijs Vårofferet!

Verket er en ballett som handler om vårens tilbakekomst og fornyelsen av jorden gjennom en jomfrues offer. Balletten skildrer et fruktbarhetsrituale på en måte som i sin tid ble oppfattet som svært utilslørt og voldsomt.

Vårofferet hadde verdenspremiere den 29. mai 1913 på Théâtre des Champs-Elysées i Paris, og skrev seg inn i musikkhistorien som en av balletthistoriens største skandale. Den intense rytmikken og det primitive scenarioet brøt med forventningene og sjokkerte et publikum som på denne tiden var vant til den sømmelige klassiske balletten. Det var høyrøstede diskusjoner blant verkets tilhengere og motstandere og dette utviklet seg til roping og nevekamp. Kaos dominerte under hele urframførelsen, og Stravinskij selv skal ha forlatt salen før forestillingen var ferdig.

Stravinskij ønsket å gjenskape klangene og rytmene fra det russiske nomadefolkets  tradisjonsmusikk, og i tillegg til å være rikt instrumentert utfordrer denne komposisjonen orkesterets instrumenter til ekstreme ytterpunkter. Et godt eksempel på dette er den ikoniske fagottsoloen helt i starten av verket. Musikken er harmonisk sett dristig med markant bruk av dissonanser, konstant skifte av taktarter, asymmetriske rytmer, perkussive dissonanser, polyrytmikk, polytonalitet samt lagvis oppbygging av ulike ostinat og melodiske fragmenter. Det er nettopp dette som gjør verket til et av de viktigste fra den klassiske kanon på 1900-tallet.

110 år etter er det klart for Vårofferet i Lillestrøm, og vi håper at konserten vår ikke vekker samme reaksjon hos publikum som urframførelsen gjorde i 1913!

Arrangør: Lillestrøm musikkorps

Billetter kr 300,-

ARRANGEMENT: