CHESS IN CONCERT

Magisk og meningsfullt å være med på!

Da Benny Andersson hørte Reidun Sæthers engelske versjon av Svetlanas sang, ble han så imponert at han tok kontakt for å høre om det var greit at de ga den ut.
– Jeg svarte naturligvis JA! Det var jo så utrolig stort for meg å få en henvendelse fra selveste Benny Andersson, ler Reidun Sæther (37) fornøyd.
Det var under sjakk-OL i Tromsø for fire år siden at Sæther fra Skedsmokorset var med som solist i «Chess in Concert» – som sjakkmesteren Anatolys kone, Svetlana.
Sæther er både ydmyk og takknemlig for å få muligheten til å inneha rollen igjen, denne gang på hjemmebane. For det var på Lillestrøm Kultursenter hun debuterte med sin første store musikalrolle, som operaslangen Kaa i «Jungelboken» og deretter Cruella de Vil i «101 dalmantinere».
Siden den gang har Reidun stått på utallige scener som sanger, skuespiller og musikalartist, men det var etter andreplassen i programmet «Stjernekamp» på NRK1 i 2014 at hun for alvor ble kjent i hele landet. Denne sensommeren vil hun igjen spille Madame Thrane i Lillestrøm-bymusikalen «Da verden kom på skinner», før det braker løs med høstens høydepunkt, «Chess in Concert» i september.

3000 billetter revet bort
– Dette blir stort, fordi jeg vet at disse sangene betyr så mye for folk. De berører oss alle. Dette kommer til å bli fantastisk både for oss på scenen og publikum – ja, alle som setter pris på god musikk og gode prestasjoner. Denne typen prosjekter er noe av det mest magiske og meningsfulle vi kan holde på med, sier Reidun Sæther.
For to år siden var hun med som solist i konsertversjonen av «Kristina från Duvemåla» – der sangtekster og musikk også var skrevet av Björn Ulvaeus og Benny Anderson. Det ble et vellykket samarbeid mellom Lillestrøm Kultursenter, Lørenskog hus og Ullensaker Kulturhus, og en stor suksess som gjorde inntrykk på Sæther. «Chess in Concert» er mer kjent enn «Kristina från Duvemåla», så hun vet at dette blir stort. Halvparten av billettene til de ti forestillingene er allerede revet bort – ut at et eneste solistnavn har vært lansert.

Hit-parade av de sjeldne
Produsent Robert Skrolsvik er ikke overrasket over billettsalget. Han mener mange har et forhold til musikallåtene, selv om de ikke har hørt eller sett musikalen som helhet.
– «Chess in Concert» er en hit-parade av de sjeldne. Det holder å nevne superhiten «One Night in Bankok» med Murray Head, Elaine Paige og Barbara Dicksons fantastiske duett «I Know Him So Well» og nydelige «Anthem». Skrolsvik er svært fornøyd med solistene som skal fremføre de berømte sangene i Lillestrøm.
– Vi har fått med oss meritterte personer som er i Norgeseliten i denne sjangeren. Heidi Gjermundsen Broch i rollen som Florence, Reidun Sæther som Svetlana, Erik-André Hvidsten som den russiske sjakkspilleren Anatoly, Knut Marius Djupvik som den amerikanske sjakkspilleren Freddie, Erik Wenberg Jacobsen som dommeren (The Arbiter) og Fjellhamar-sangeren Nils Christian Fossdal som Molokov.

Ikke mulig uten Anders
Produsent Robert Skrolsvik forteller at over hundre mennesker vil medvirke i produksjonen.
– St. Laurentiuskoret er med, samt musikere fra Romerike Symfoniorkester og Lillestrøm Musikkorps. Men oppsetningen ville ikke vært mulig uten vår venn Anders Eljas. Han er tidligere orkesterleder for ABBA, og orkestrerte også den aller første konsertversjonen av «Chess». Etter det har han ledet orkestrene for både «Mamma Mia» og «Kristina från Duvemåla».
– Han er en utrolig dyktig og profesjonell komponist, arrangør og akkompagnatør. Uten hans aksept ville ikke dette vært mulig og vi er utrolig takknemlige for hans hjelp.

CHESS IN CONCERT
«Chess» er en musikal fra 1986 skapt av Tim Rice, Benny Andersson og Björn Ulvaeus. Tim Rice fikk ideen under verdensmesterskapet i sjakk i 1972, da Bobby Fischer fra USA spilte mot Boris Spasskij fra Sovjetunionen. Dette var i den kalde krigens dager, og mesterskapet foregikk i Reykjavik på Island. I kulissene var det stor uro på grunn av Fischers ville oppførsel, samtidig var han genial i sine trekk. Dette gjorde at «hel verden» fulgte mesterskapet. Vi følger også trekantdramaet mellom den amerikanske og russiske sjakkspilleren og en kvinne som er manager for den ene – men forelsker seg i den andre.

Den mest kjente CD-utgivelsen er konsept-albumet med blant andre Tommy Körberg, Elaine Paige og Barbara Dickson, som ble gitt ut våren 1984. Siden konseptalbumet ble sluppet, har musikalen vært spilt på Broadway og West End i utallige versjoner, og musikken har siden vært ranket på hitlister over hele verden.

«Chess in Concert» spilles 19. – 30. september 2018 i Teatersalen på Lillestrøm Kultursenter. Oversikt over billetter finner du her.

Over 100 aktører vil bidra i gigantsatsingen, med et lag av stjernesolister, stort kor, stort orkester og rockeband, alt under ledelse av Anders Eljas.

_
_
_